В предложения бюджет липват макроикономически показатели. Първо странни са тези предложения,

...
В предложения бюджет липват макроикономически показатели. Първо странни са тези предложения,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Предложеният бюджет е опасен, дава ход на опозицията

" В оферти бюджет липват макроикономически индикатори. Първо странни са тези оферти, след това рискови. Опасното идва от две гледни точки - първо, че като се прави бюджет, се почва с макроикономическата обстановка - какъв е икономическия напредък, каква е инфлацията. Такъв разбор в този момент липсва изцяло и затова можем изцяло да гадаем какви са тези параметри. Ако гадаем, тези от нас, които са специалисти почваме да се плашим. От позиция на това, че заложената инфлация най-малко от данните, които ние получихме, е някъде към 15%. Такава инфлация, в случай че в действителност чака финансовото министерство, би трябвало да има доста по-широк спор ". Това сподели в Би Ти Ви новините някогашният финансов министър Симеон Дянков.

Според него, главният миг е, че  липсват макроикономически индикатори, с цел да се прави бюджет. " Но идната тематика на диалози би трябвало да е тъкмо това - да се каже - подобен недостиг се залага, той ще пристигна от следните разноски и доходи. А тук се приказва единствено за доходи. С други думи се почва в обратна посока, един тип каруцата се поставя пред коня. Ако изчислим отново, само че това са единствено мои калкулации, се оказва, че бюджетният недостиг ще се окаже сред 5,5 и 6%, най-малко от това, което министърът споделя. Това в действителност е плашещо и не е съществено Министерство на финансите безусловно няколко дни преди да се реализира новия парламент, да излиза с такова предложение ", сподели още Дянков.

" Да, значимо е да имаме бюджет в границите на тази година, тъй като нормално той се приема от парламент в средата или края на тази година, само че в този момент е невероятна година в политическия ни календар и затова тези от нас, които са се занимавали с бюджет сме изцяло спокойни, в случай че бюджетът се одобри от постоянното държавно управление и постоянния парламент към края на януари, има задоволително време, има какво да се направи ", сподели още Дянков.

Според него, бързането ще даде ход на опозицията да работи. " Един главен проблем с предлагането на бюджет в този момент от длъжностен кабинет, който ще просъществува единствено няколко дни, е че тогава в действителност се дава ход на опозицията и аз се чудя дали това не стои зад странната публикация през днешния ден. Защото аз в случай че съм опозицията незабавно бих споделил това, само че и още - дайте да увеличим минималната работна заплата с още 100 лева, майчинските с още 100, да увеличим пенсионните разноски с още 100 лв. и тогава един тип кой в Народното събрание ще е в положение да спори с опозицията. Това за мен е доста рисково ", сподели още Дянков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР